Вампири от древността до наши дни

вампири
В съвременния свят е много трудно да си представим, че сред хората живее истински гул - труп, който е оживял и излиза от гроба през нощта, за да пие кръвта на живи хора. Междувременно всяка нация има много легенди, традиции и вярвания за вампирите.

Описанията на вампири и духове, представени както в древни легенди, така и тези, които могат да се видят в съвременните книги и филми, показват, че това са полуразложени бездушни трупове, които не се отличават с голяма интелигентност (което всъщност не е изненадващо, защото вампирите са това е определен енергиен съсирек). Друга характеристика на вампирите е, че повечето от тях имат зъби, жажда за кръв и се страхуват от слънцето. Освен това през Средновековието на вампирите се приписват страхове като страх от разпятие и светена вода.

Ако говорим за термина "вампир", то той се появява много по-късно от описанията на тези същества. Така например, описанията на вампирите присъстват в най-древните световни култури, както и в Евангелието на Ламия (Ламия е името на вампирите, използвано в Древна Гърция). Освен това има древни християнски писания, съдържащи информация, че подобно на телата на светците, телата на вампирите също са нетленни.

Древната шумерска митология има свое описание на тези същества, които там се наричат ​​Акшари. Тук трябва да се отбележи, че Ламия от Древна Гърция и Лилиту от еврейската демонология най-вероятно произхождат от древната шумерска митология.

Всички тези зли духове бяха изключително женски и се хранеха с кръвта на бременни жени и бебета.

Римските вампири са били кръвопийни призраци, наречени Ламиас, Лимурас и Емпуса. В Индия имаше Vitals, в Армения - Dahanavar. Китайските същества, които се наричали Куци трупове, също били считани за вампири, въпреки факта, че не пиели кръв, а изсмуквали жизнена енергия от живите същества.

През Средновековието появата на вампири често е била свързана с влиянието на извънземни цивилизации. Така че, по-специално, огнища на вампиризъм се случиха след чудодейния край на чумната епидемия в Европа. Според учените това се дължи на факта, че извънземните, за да спрат изчезването на човечеството, по някакъв начин са лекували болните, а вампирите са резултат от странични ефекти от това лечение. Освен това гробовете на вампирите се различавали от тези на обикновените хора.

За да докажат тази хипотеза, учените, заедно с археолозите, проведоха изследвания, по време на които се опитаха да определят разликите между хората, погребани по различни начини. Така че при първия метод тялото на пациента обикновено е погребано, понякога в масови гробове, при втория метод са открити отделни погребения, при които телата на мъртвите са имали камък в устата си (вярва се, че в този начинът, по който вампирът не би могъл да пие кръв). Учените са имали късмет: открити са разликите: в зъбите на починалите, които се считат за вампири, са открити бактерии, които по структура наподобяват модифицирана чумна пръчка.

Що се отнася до съвременните идеи за вампирите, те като цяло се основават на славянската митология. В митовете ние говорим за факта, че вампирите са хора, които са умрели с неестествена смърт, или тези, които са били магьосници през живота си. След смъртта всички те напускат гробовете си, без да увреждат самото погребение, и излизат на истински лов за живите, опитвайки се да пият кръвта или жизнената им енергия.

В историята има случаи, когато хората са изкопавали тялото на починал роднина, за да изрежат сърцето му, да го изгорят, да добавят пепел във вода и да пият. Според легендите това е направено, за да не може вампирът вече да идва при живи роднини. Освен това от време на време има информация, че хората намират животни, труповете на които са напълно обезкървени и освен това има само две ухапвания по тях.

Въпреки това, дори и с толкова голямо количество доказателства и факта, че повечето страни имат свои собствени легенди за вампирите, те все още се считат за фантастични същества. В същото време фактите, които споменахме по-горе, показват обратното. И дори да приемем, че различни народи са измислили легенди за вампирите, тогава как всички тези легенди са толкова сходни помежду си?.

Много често хората, чувайки думата "вампир", си представят добре познати герои, по-специално Дракула. По-младото поколение с удоволствие гледа и чете вампирските саги, които сега стават все по-популярни. Въпреки това в реалния живот изглежда, че и вампирите съществуват. Просто малко хора знаят за тях. Ето само няколко истории от реалния живот.

И така, според историческите сведения в английския замък Алнуик е имало вампир. Хрониките казват, че тя е съществувала много по-рано, отколкото самата дума „вампир“ се е появила. Древните ръкописи разказват за човек, който е починал, но след това се е върнал. Мъжът наблюдавал жена си, подозирайки я в предателство, и паднал от покрива. Той се завърна в реалния свят вече като призрак, донесъл чумата със себе си.

Свещеникът организира хората, които изкопаха гроба на мъжа. В него беше набутана лопата, от тялото потече кръв, което потвърди страховете на хората, че трупът пие кръвта на живите. Атаките срещу хора спряха, след като тялото беше изгорено.

През 1138 г. свещеник живее в шотландските граници, в абатство Мелроуз, който прекарва цялото си свободно време в лов с кучета. За това той получи прякора си - Hunderprest (в превод означава „кучешки свещеник“). Приживе той не беше много добър човек и след смъртта се превърна в призрак. Той изпи кръвта на живи хора и се превърна в бухалка.

Скоро хората и монасите се обединиха, за да унищожат призрака. Те се събраха на гроба му и го изчакаха да стане и в най-удобния момент го убиха с удар на брадва. След това трупът на Хундерпрест е изгорен и пепелта е разпръсната на вятъра. След това животът в абатството стана спокоен.

През шестнадесети век в Унгария е имало графиня на име Елизабет Батори. Тя е може би най-известният вампир след Влад Цепеш. За разлика от него обаче жената всъщност пиеше човешка кръв и дори се къпеше в нея. Любимото занимание на графинята беше подигравка със селяните (от обикновени побои и прободни рани до изливане на ледена вода върху тях, пробиване на устни и пръсти с нокти).

За първи път слуховете, че Елизабет е вампир, се появяват, когато някой казва, че жена е къпана в кръвта на млади момичета. В резултат на това графинята беше затворена жива в собствения си замък, оставяйки само малък отвор за въздух и храна. Така тя почина много години по-късно.

През 1656 г. в Хърватия, в град Истрия, умира мъж на име Юре Грандо. След смъртта му в продължение на шестнадесет години хората умират при мистериозни обстоятелства. Дори в официалните документи той е наричан само вампир (местното име е стригон). Оцелели са свидетелства на жителите на селището, които разказват, че Юре е ходил близо до къщите на хората и е чукал на вратите им през нощта. Хората, на чиито врати той почука, скоро умряха.

Местният свещеник решил да освободи населението от несгоди. Грандо не можа да устои, свещеникът, заедно с няколко доброволци, преследва Юре до самия гроб, изкопа тялото му и обезглави.

През 1700 г. в Сърбия живее човек на име Петър Благожевич. Когато след смъртта му изминаха десет седмици, девет от неговите познати умряха съвсем внезапно и приживе всеки от тях говореше, че вижда Петър насън. Дори синът на Петър каза, че няколко дни след смъртта му е видял баща си в кухнята. Скоро младежът почина при мистериозни обстоятелства.

Подобни инциденти не останаха незабелязани. Властите повикаха армията и тялото на Благожевич беше ексхумирано. Според очевидци мъжът дишал и лежал с отворени очи. След като в сърцето му бил забит кол, тялото се запалило. След това мечтите и смъртта престанаха.

Малко са оцелелите истории за вампирите в Америка. Но през 90-те години в Кънектикът е направено ужасно откритие. Изкопан е гроб, съдържащ телата на фермери, погребани през 1700-те. Едното тяло се различаваше много от останалите по това, че нямаше глава. Хората решиха, че гробът е бил ограбен, защото главата е била отсечена десет години след погребението. Но в същото време всички ценни неща бяха на местата си. Нещо подобно се случи в град Джевет, където 29 тела бяха ексхумирани, след което всички бяха изгорени. Но най-известният случай на вампиризъм е свързан с името на Мерси Браун. Момичето страда от туберкулоза и скоро умира. След смъртта на момичето роднините й започват да умират един след друг. Тогава тялото на момичето е изкопано и, като е установено, че е много добре запазено, е изгорено. Смъртта е спряла.

През 1800 г. семейство Кронуел се установява в Кроглин Грейндж. Един ден лейди Кронуел видя странен блясък в градината. През нощта тя се събуди от факта, че светлините мигаха извън прозореца. Скоро жената осъзна, че това са нечии очи. Жената замръзна от страх, а непознатото същество постепенно отвори прозореца и протегна ръка вътре. Местните жени чуха писъците й и хукнаха да помагат. Те имаха само време да забележат как нещо, наподобяващо котка, изчезва в тъмнината и от врата на жената се стича кръв.

Мъжете решили да унищожат вампира. Те заложиха капан: жената се престори, че спи, а когато вампирът се опита да се изкачи през прозореца, мъжете изтичаха в стаята и започнаха да стрелят. Вампирът избяга. На сутринта събраха тълпа и отидоха до гробището и намериха отворена крипта. Там откриха отворен ковчег и кости, а в ковчега - полуразложен труп с неотдавнашни следи от куршуми. Разбира се, трупът е изгорен.

През 1969 г. в Лондон, на едно от гробищата, започнаха да се появяват трупове на животни, напълно обезкървени, с характерни рани по врата. Скоро се появиха разкази на очевидци за срещи с висок, тъмен мъж с хипнотичен поглед. Един човек дори каза, че след срещата се е изгубил и не е могъл да намери изход от гробището.

Всички тези истории накараха тълпи от ловци на вампири да се появят на гробището. Разкопани са няколко гроба, а гробището е затворено за през нощта. С течение на времето всичко се успокои, хората забравиха за вампира и животът се подобри.

Най-вероятно историите за вампири и духове не са нищо повече от вярвания и легенди. В същото време част от всички тези истории се противопоставя на прости логически разсъждения. Освен това всички тези истории, легенди и митове за вампирите създават един вид мистично настроение.

Доброволен принос на читателя в подкрепа на проекта